Curatarea aerului conditionat - cum se face igienizarea aparatului pas cu pas

RoInstalatii.Ro | Blog | Curatarea aerului conditionat - cum se face igienizarea aparatului pas cu pas
Curatarea aerului conditionat - cum se face igienizarea aparatului pas cu pas
Va recomandam

Publicat la 05 Mai 2023 | 66 afisari


Curatarea mastii unitatii din exterior

Zilele calduroase de vara sunt o adevarata binecuvantare pentru multi oameni, in vreme ce altii resimt in mod intens disconfortul cauzat de temperaturile foarte ridicate. Contextul climatologic actual, precum si numarul tot mai mare de autoturisme si cladiri din interiorul oraselor au condus la o crestere a temperaturilor din aceasta perioada a anului. Astfel, aparatele de aer conditionat au devenit aproape omniprezente in apartamentele si casele oamenilor.

Sumar

  Chiar si in locuintele din mediul rural, popularitatea aparatelor de aer conditionat se afla intr-o continua crestere. Rolul acestor echipamente este acela de a contribui la sporirea nivelului de confort termic pe care locuitorii unei case il resimt in interiorul acesteia. Principiul de functionare al aparatelor de aer conditionat este unul simplu. Cand sunt utilizate pe functia de racire, ele extrag caldura din incapere si o elimina in exterior. 

   

  Tocmai din acest motiv, echipamentele de aer conditionat sunt formate dintr-o unitate interioara si o unitate care se monteaza la exterior. De regula, unitatea din exterior este prinsa in perete. Pentru a oferi un randament bun si o functionare sanatoasa, chiar si cele mai performante aparate de aer conditionat au nevoie de lucrari de intretinere. Cu ajutorul informatiilor din acest articol, vei descoperi ce pasi presupune o curatare a filtrului de aer conditionat si de ce sunt necesare masurile de intretinere a acestuia.

  Cand se curata aparatul de aer conditionat

  Curatarea aerului conditionat. De ce este importanta intretinerea aerului conditionat si cand trebuie efectuata

   

  Aparatul de aer conditionat extrage caldura din aer, iar apoi retrimite aerul in interiorul incaperilor la o temperatura mult mai mica decat cea initiala. Pentru a putea face acest lucru, este nevoie ca aerul sa treaca printr-un filtru special. Aparatul nu genereaza aer proaspat, ci doar il raceste pe cel deja existent in incapere. Principiul de functionare al aparatelor de aer conditionat indica faptul ca filtrul joaca un rol foarte important, la fel ca intreaga unitate interioara si cea exterioara. Prin urmare, iata care este importanta igienizarii aerului conditionat:

   

  De ce trebuie curatat aparatul de aer conditionat

   

  • Pentru sanatatea ta si a familiei tale

   

  Din nefericire, poluarea tot mai mare face ca aerul din incaperi sa nu fie foarte curat. Pe timp de vara, si umiditatea este la un nivel ridicat, astfel ca aparitia unor bacterii si a alergenilor in filtrele folosite de aparatele de aer conditionat este un fenomen comun. Dezvoltarea acestor bacterii la nivelul filtrelor si carcasei unitatii interioare este un pericol, deoarece acestea se raspandesc la nivelul incaperilor si pot sa provoace alergii, iritatii si chiar probleme respiratorii foarte grave (bronsite, boala “legionarilor” etc.). Cei mai afectati sunt, de regula, copiii mici si persoanele bolnave de astm.

   

  • Performantele aparatului

   

  In cazul in care aparatul de aer conditionat nu este curatat in mod corespunzator, performantele pe care acesta le ofera sunt cu mult diminuate. Concret, aparatul raceste aerul intr-un timp mult mai lung decat ar fi normal si, in plus, poate sa fie semnalata si aparitia mirosurilor neplacute in interiorul incaperilor.  • Consumul de energie

   

  Din cauza faptului ca nu poate raci aerul la fel de usor ca in conditii normale, adica atunci cand filtrele nu sunt murdare, aparatul va depune un efort mult mai mare. Acest lucru presupune si o utilizare a unei cantitati de curent electric care poate sa fie mai mare cu pana la 15% decat cea necesara pentru o functionare obisnuita.

   

  Odata ce te-ai convins ca echipamentul pe care il folosesti are nevoie sa fie curatat pentru a da un randament optim si pentru a te feri de potentialele probleme de sanatate cauzate de utilizare sa in conditii improprii, trebuie sa stii cand si cu ce se curata componentele acestuia.

   

  Cand se curata aparatul de aer conditionat

   

  Curatarea filtrelor aerului conditionat, precum si a celorlalte componente care trebuie supuse procesului de igienizare se face de cel putin sase ori pe an, in cazul in care acestea sunt utilizate si pe functia de incalzire. Daca il folosesti doar pe timp de vara, curatarea aparatului de aer conditionat este suficient sa fie facuta doar o data pe an. 

   

  Cei mai buni producatori recomanda ca igienizarea aerului conditionat sa fie efectuata in mod proactiv, in cazul in care apelezi la echipament doar pentru racirea aerului din incaperi. Concret, inainte de a incepe sa folosesti aparatul pe timp de vara, este cel mai bine sa il desfaci si sa pui in aplicare pasii necesari curatarii sale.

   

  Insa conditiile pe care ti le-am prezentat anterior, adica poluarea si umiditatea crescuta, pot sa determine aparitia problemelor chiar si pe parcursul verii, dupa ce ai curatat aparatul inainte de startul sezonului cald. Astfel, ar putea fi nevoie sa cureti echipamentul si in timpul lunilor in care il utilizezi. 

   

  Un semnal ca este nevoie de asa ceva este reprezentat de mirosul urat care ar putea aparea pe parcursul functionarii aparatului. Daca il folosesti si pe timp de iarna, se recomanda o noua curatare a aerului conditionat de acasa toamna, inainte de a schimba modul de functionare din Racire pe Incalzire.

   

  Cu ce se se curata filtrele de aer conditionat

   

  Exista mai multe raspunsuri la intrebarea “cu ce se curata aerul conditionat””, deoarece exista mai multe componente care trebuie sa fie luate in calcul. Cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont este, insa, curatarea filtrului. Acest lucru se poate face prin utilizarea a trei solutii foarte eficiente: spray de curatare, detergent igienizant pregatit acasa si solutie cu ioni de argint din comert.

   

  Trebuie sa stii si cu ce se curata aparatul de aer conditionat la nivelul carcasei. Ai nevoie de carpa sau laveta si de “unelte” precum apa curata, alcool etilic sau solutii antimucegai. De asemenea, iti trebuie si o masca de protectie, care sa te fereasca de particulele de praf si de bacteriile care ar putea sa se ridice in aer, pe parcursul procesului de intretinere a aerului conditionat de apartament.

  Ce defectiuni poate avea aerul conditionat

  Igienizarea aerului conditionat. Cum se curata aerul conditionat, pas cu pas

   

  Exista mai multi pasi pe care trebuie sa ii respecti, daca vrei sa te asiguri ca modul in care cureti aerul conditionat este corect, eficient si, mai ales, sigur. Fiind vorba despre un echipament electric, la aerul conditionat curatarea trebuie sa se faca tinandu-se cont si de masuri de siguranta specifice. Iata cum se curata aparatul de aer conditionat, pas cu pas:

   

  Pasul 1 - Intrerupe alimentarea cu energie

  Este foarte important ca aparatul sa fie scos din priza, inainte de a te apuca sa cureti unitatea interioara si filtrele. In caz contrar, aparatul se poate defecta sau, mai rau, poti sa te curentezi.

   

  Pasul 2 - Curatarea unitatii interioare a aerului conditionat

  Partea esentiala a curatarii aparatului de aer conditionat este reprezentata de igienizarea unitatii interioare. Aceasta se afla prinsa pe unul dintre peretii incaperii in care se afla aerul conditionat. Condensul este o amenintare majora pentru igiena unitatii interioare, deoarece el conduce la aparitia ciupercilor, bacteriilor si chiar si a mucegaiului. 

   

  Acestea sunt extrem de nocive pentru sanatatea ta, dar si a celorlalti membri ai familiei. Poti curata unitatea interioara cu ajutorul unei lavete curate si a unei solutii pe baza de apa si bicarbonat de sodiu sau otet. Inmoaie carpa in solutie si curata cu grija praful. Este important sa eviti imprastierea mizeriei in aer. 

   

  Pasul 3 - Curata masca unitatii interioare

  Intretinerea aparatului de aer conditionat trebuie sa vizeze si spalarea mastii unitatii interioare. Aceasta este un dispozitiv care se desface cu usurinta. Odata ce ai detasat masca, o poti sterge de praf cu laveta umezita in apa si detergent. 

   

  Pentru o curatare a aerului conditionat acasa si mai eficienta, dezinfecteaza cu spirt suprafata mastii. O alta etapa din cum se igienzieaza aerul conditionat are in vedere aspirarea prafului din interiorul carcasei. Doar dupa ce ai aspirat, iar masca s-a uscat, o poti reatasa.

   

  Pasul 4 - Curata filtrele

  Un pas foarte important este cel legat de cum curatam aerul conditionat la nivelul filtrelor. Curatarea aerului conditionat de apartament nu poate sa nu vizeze si filtrele, care sunt printre cele mai importante componente ale dispozitivului. Acestea sunt produse din plastic si se pot inlocui, daca este cazul. Pentru a curata filtrele, ele trebuie sa fie mai intai scoase. 

   

  Masca unitatii interioare trebuie rabatata pana la blocare, dupa care filtrul se desprinde si se trage in jos. Odata scos, il poti curata la dus, sub jet puternic de apa. Asta inainte de a aplica cu laveta aceeasi solutie de apa si otet sau apa si bicarbonat de sodiu. Dupa ce ai curatat foarte bine filtrele, poti sa le stergi si cu o carpa uscata, dupa care sa le reatasezi.

  Asadar, este simplu de inteles cum se curata filtrele de la aerul conditionat si, daca vrei sa ai garantia unui proces si mai precis, poti sa apelezi la solutii de specialitate disponibile in comert, asa cum sunt spray-urile sau solutiile cu pulverizator. 

   

  Pasul 5 - Curata masca unitatii din exterior

  O curatare de unitate exterioara a aerului conditionat se efectueaza in mod complet doar de catre o firma specializata in acest sens. Ceea ce poti tu sa faci este sa cureti masca acesteia. Cu ajutorul unei carpe umede, poti sterge praful de pe suprafata acesteia, si poti sufla praful pe care il observi cu ochiul liber. Lucrarile mai ample la nivelul unitatii exterioare se fac, insa, doar de catre specialisti.

  Curatarea aerului conditionat
   

  Ce operatiuni necesita interventia specialistilor

   

  Exista si lucrari de curatare si igienizare a aerului conditionat pe care nu le poti desfasura pe cont propriu si pentru care ai nevoie de ajutorul unui specialist sau a unei firme specializate in acest tip de activitati. Aceste interventii implica utilizarea unor substante periculoase si a unor echipamente speciale, precum si cunoasterea anumitor tehnici de lucru. Specialistii te pot ajuta cu:

   

  • Verificarea nivelului de freon

  • Completarea cu freon

  • Remedierea erorilor de functionare de pe partea electronica

  • Curatarea unitatii de aer conditionat de la exterior

  • Indreptarea racordurilor electrice

  • Indreptarea racordurilor frigorifice

  • Indreptarea contactoarelor de la nivelul compresorului

   

  Stii ca este nevoie de o verificare si completare a nivelului de freon atunci cand observi ca admisia sau refularea aerului sunt infundate. In cazul in care vrei sa optezi pentru o varianta care sa implice mai putine lucrari de intretinere, ai posibilitatea sa investesti intr-un aparat de aer conditionat portabil. Acesta are si avantajul de a putea fi deplasat dintr-o camera in alta, in functie de nevoie.

  Curatarea unitatii interioare a aerului conditionat

  Ce defectiuni poate avea aerul conditionat

   

  Acum ca stii cum se curata un aparat de aer conditionat, trebuie sa afli si care sunt alte probleme care pot sa apara la nivelul echipamentului. Este vorba despre urmatoarele manifestari: 

   

  • functionarea aparatului determina aparitia unui miros urat - praful si bacteriile din interior pot fi cauza, iar daca aplici recomandarile noastre despre cum sa cureti aerul conditionat, ar trebui sa sesizezi rapid o imbunatatire a situatiei. In caz contrar, ia legatura cu un specialist in acest domeniu. 

  • exista pierderi de apa - daca vezi ca se scurg picaturi din echipament, sunt sanse foarte bune sa existe si pierderi de freon, iar furtunul de eliminare sa fie infundat. In acest caz, trebuie sa fie verificate furtunul, freonul si tavita de acumulare.

  • se aud zgomote ciudate - acestea pot fi cauzate de uzarea rulmentilor mecanismului motor sau de probleme la ventilatorul din unitatea externa. Bineinteles, ambele probleme pot fi remediate doar cu ajutorul unui specialist. 

  • aerul conditionat nu mai porneste - de cele mai multe ori, problema este cauzata de defectiunile existente la nivelul cablurilor de alimentare. Acestea pot fi remediate doar de catre specialisti. In cazul in care observi ca aparatul nu porneste, incearca sa inlocuiesti bateriile telecomenzii, inainte de a face alte verificari.

   

  Asadar, acestea sunt cele mai importante detalii despre cum se curata aparatul de aer conditionat, cand se recomanda efectuarea unor lucrari de intretinere si care sunt elementele de care ai nevoie pentru a te asigura ca echipamentul tau ofera randamentul pe care il astepti din partea sa. Alege modelele disponibile pe site-ul RoInstalatii.ro si beneficiaza de aparate de la branduri renumite, care vor functiona eficient pe termen indelungat!

   

  Sursa foto: Pixabay.com, Pexels.com.


  Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


  Adauga comentariul tau