Publicat la 06 Sep 2023 | 217 afisari
Panourile fotovoltaice sunt o modalitate excelenta de a economisi bani, in timp ce protejezi planeta de emisiile de carbon. Energia soarelui este o resursa gratuita, inepuizabila, pe care natura ne-o pune la dispozitie. Cu ajutorul panourilor fotovoltaice, razele solare sunt transformate in energie electrica. Desi investitia initiala in aceste panouri este considerabila, tot mai multe persoane si firme opteaza pentru folosirea energiei verde, caci prezinta numeroase avantaje. Oricine poate produce energie electrica care sa acopere necesarul casei, iar daca exista surplus aceasta se poate vinde catre reteaua locala. Pentru altii, panourile fotovoltaice sunt o adevarata afacere. Daca vrei sa aflii mai multe informatii despre panourile solare, cum se realizeaza montajul acestora si cum poti obtine fonduri, citeste in continuare acest articol!
Pentru inceput, este esential sa se cunoasca ce sunt panourile fotovoltaice. Concret, acestea sunt dispozitive care transforma energia soarelui in energie electrica si pot sa fie de 3 tipuri: monocristaline, policristaline si amorfe. Panourile fotovoltaice monocristaline au performanta cea mai ridicata, intre 16%-23% si sunt de culoare neagra. Cele policristaline au de asemenea o buna performanta, intre 15% si 19% si au o culoare caracteristica de albastru. Panourile fotovoltaice amorfe au performante foarte slabe si de aceea nu se utilizeaza aproape deloc. Daca te intrebi „de cate panouri fotovoltaice am nevoie pentru o casa”, atunci este important sa stii ca este necesar sa tii cont de mai multi factori. Tipul de panou ales (monocristalin, policristalin sau amorf) este de luat in calcul, deoarece vei avea nevoie de mai putine panouri in cazul in care optezi pentru cele monocristaline, decat in cazul celor policristaline. Un alt aspect relevant este consumul de curent anual, in cazul in care acesta este scazut, sub 2000 kWh, sunt necesare intre 2-4 panouri. Un consum mediu de 4000 de kWh impune folosirea a aproximativ 6 panouri fotovoltaice. Pentru un consum ridicat de peste 6000 kWh pot fi necesare chiar si 20 de panouri solare. Aceste recomandari in privinta numarului de panouri sunt valabile pentru a acoperi in intregime necesarul casei de curent electric.
Capacitatea de producere a curentului electric de catre panourile solare este importanta. Pentru a afla puterea unui sistem de panouri fotovoltaice calculeaza suma tuturor panourilor, exprimata in Wp. O valoare optima pentru un panou solar este 300 Wp. Aceasta putere corespunde in mod teoretic cu valoarea consumului mediu anual de energie electrica. Asadar, daca in medie consumi aproximativ 2100 kWh, vei avea nevoie un sistem fotovoltaic compus din sapte panouri fotovoltaice de cate 300 Wp. Acest lucru este estimativ, deoarece randamentul dat de sistemele fotovoltaice nu este intotdeauna maxim, depinzand de vreme, amplasare si zona geografica.
Montajul panourilor fotovoltaice se poate realiza pe sol, pe terasa sau acoperis, in functie de particularitatile fiecarui proiect. Cel mai des intalnit este montajul pe acoperisul casei. Zona in care panourile sunt amplasate este deosebit de importanta pentru ca panoul sa aiba randament maxim, deci sa capteze cat mai mult din lumina soarelui. Descopera in randurile de mai jos care sunt pasii pentru montarea panourilor fotovoltaice pe acoperis!
Instalarea monturii, un sistem pentru imobilizarea panourilor in locul dorit. Aceasta face ca panoul sa reziste conditiilor meteo neprielnice si impiedica de asemenea scurgerea apei in casa.
Montarea sistemelor de fixare. Este necesar sa existe o distanta de circa 6 mm intre panoul fotovoltaic si acoperis astfel incat sa treaca vantul pe sub acesta.
Urmeaza fixarea panourilor fotovoltaice cu un adeziv special. Trebuie determinat unghiul de inclinare al acestuia care are un rol deosebit de important in captarea eficienta a razelor solare.
Ultimul pas este conectarea panourilor fotovoltaice si punerea lor in functiune. Acest lucru implica mai multe verificari cu diverse dispozitive pentru asigurarea unei bune functionalitati.
Inainte de a monta un sistem de panouri fotovoltaice este necesar sa se stabileasca mai multe aspecte. In functie de acestea producerea de curent electric va fi mai eficienta. Firmele specializate care au experienta vor adapta montajul panourilor fotovoltaice in functie de spatiul pe care il ai in curte sau pe acoperis, zona geografica si amplasarea exacta a casei. Fiecare proiect este diferit si de aceea este bine sa cunosti urmatoarele lucruri:
Unde se monteaza panourile fotovoltaice?
Este recomandat ca panourile solare sa fie montate intr-un loc spatios care sa nu fie umbrit in niciun moment al zilei de catre cladirile mai inalte din jur, copaci sau alte obiecte. Scopul principal este ca panoul fotovoltaic sa capteze cat mai multe raze solare. Se considera cea mai eficienta pozitionarea panoului catre sud sau est. Locul este ales exact in functie de particularitatile proiectului. Daca detii o curte spatioasa si nu agreezi vizual amplasarea panourilor pe acoperis atunci poti opta pentru montaj la sol. Cele mai frecvente cazuri sunt insa montarea panourilor fotovoltaice pe acoperisul casei, deoarece nu incurca cu nimic pe nimeni in acel loc.
Determinarea corecta a unghiului de inclinare
Unghiul de inclinare are efect asupra eficacitatii panoului solar. Daca acesta e calculat corect, atunci panoul va capta cele mai multe raze solare. Pentru determinarea unghiului de inclinare se foloseste deseori un dispozitiv numit solar tracker. Acesta se asigura ca panoul este perfect aliniat cu soarele. Unghiul la care este inclinat panoul este important si pentru ca, atunci cand este determinat corect, apa se va scurge cu usurinta de pe panou, iar de cele mai multe ori panoul nu necesita intretinere.
Traim vremuri de incertitudine, vremuri in care zilnic aflam ca a mai crescut o taxa ori ca produsul preferat s-a mai scumpit cu cativa bani. Energia electrica a avut si ea fluctuatii foarte mari privind preturile si multe persoane s-au inspaimantat la auzul unori sume exorbitante de plata datorate. Nu putini cei sunt care se gasesc in situatia ca la fiecare factura de curent primita sa le tresara inima. Afla ca statul ofera sansa de a fi cu un pas inaintea timpului si sa iti faci cum s-ar spune “vara sanie si iarna car”. Administratia fondului pentru mediu ofera sansa prin care persoanele fizice pot sa devina prosumatori. AFM pune la dispozitie “Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice”, program ce isi propune cresterea eficientei energetice si diminuarea indicelui de poluare. Pentru a afla daca esti eligibil pentru aceste fonduri poti consulta ghidul pus la dispozitie de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Insa, pentru cei care nu au timpul necesar sa parcurga intreg ghidul, noi am selectat informatii esentiale ce credem ca iti sunt de folos.
Veniturile pentru acest proiect sunt asigurate din Fondul pentru mediu in limita creditelor alocate prin bugetul anual. Banii acordati per aplicant ajung pana la suma maxima de 20.000 lei, beneficiarul avand si el o contributie de 2000 de lei. Pentru a accesa aceste fonduri, bineinteles, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa verfici daca te incadrezi in lista solicitatilor eligibili. Astfel, acces la o astfel de finantare au: persoanele fizice, bisericile/unitatile de cult si cladirile unde se oficiaza slujbe religioase. Totodata, eligibile sunt si cladirile puse la dispozitie ca locuinta pentru personalul ce apartine de biserica.
Pe langa achizitionarea sistemului de panouri fotovoltaice, programul integreaza drept cheltuiala eligibila si plata montajului. De retinut ca montajul nu se poate face cu orice instalator, doar instalatorii acreditati care s-au inscris in program si au fost validati pot instala astfel de sisteme in cadrul proiectului. Altfel, apeland la o firma care nu se gaseste pe lista instalatorilor validati nu vei putea incadra aceasta cheltuiala ca fiind eligibila.
Doar persoanele calificate pot realiza montajul panourilor fotovoltaice. Apeleaza intotdeauna la o firma specializata. Care sunt instalatorii ce pot sisteme de panouri fotovoltaice in cadrul programului de accesare fonduri? In primul rand, sunt instalatorii pe care ii gasesti listati ca avand contract incheiat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor pentru acest program. Ei ajung sa fie contractanti in urma unei selectii pe baza unor criterii de eligibilitate, printre care se numara:
Este persoana juridica romana;
Activitatea pe care o presteaza se incadreaza sub codul CAEN rev2. 4321, cod pe care este obligatoriu sa il aiba autorizat.;
Nu se afla in insolventa sau in proces de punere in insolventa, radiere, lichidare etc.;
Nu are datorii privind taxele, impozitele, contributii etc. catre stat;
Nu se afla pe lista unei instituii privind sanctiuni financiare;
Detine atestat ANRE de tip B valabil ori document de echivalare ANRE recunoscut la nivelul Uniunii Europene;
Dovedeste experienta instalarii si acordarea mentenantei privind sistemele de panouri fotovoltaice;
Are personal calificat pentru cod COR 741103 si cod COR 2151;
Se obliga sa intocmeasca documentatia tehnica necesara instalarii sistemelor de panouri fotovoltaice in conformitate cu legislatia in vigoare;
Se obliga sa furnizeze si instaleze sisteme noi de panouri fotovoltaice;
Se obliga sa analizeze documentele aplicantilor/beneficiarilor conform procedurii impuse de entitatea finantatoare;
Se angajeaza sa acorde garantie sistemului de panouri instalat.
Beneficiarii finali vor solicita finantarea direct catre instalatorii validati, iar acestia din urma vor face selectia persoanelor eligibile. Documentatia necesara aplicarii pentru acest program inca nu este anuntata complet, dar vom furniza informatia privind documentatia necesara pentru instalarea panourilor fotovoltaice la momentul acesta, fara solicitarea unei finantari.
Ce acte trebuie pentru panouri fotovoltaice?
Aviz de salubritate. Acesta se acorda de firma de salubritate locala a fiecarei administratii in parte si taxele difera in functie de localitate. Se emite in 15 zile.
Aviz de amplasament furnizor energie. Acesta se acorda de firma care furnizeaza energie electrica, in functie de localitate ea poate sa difere. Timp de emitere: 15 zile.
Aviz de telefonizare. Este un aviz emis de furnizorul de telefonie cu care beneficiarul are contract. Se emite in 15 zile.
ISU- acest aviz este emis de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta in termen de 30 de zile.
Licenta de producere si acreditare a energiei electrice. Se acorda de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei). In cazul acestei licente se emit 2 documente, unul in termen de 60 de zile, iar altul in termen de 30 de zile.
Avizul tehnic de racordare. Acesta se acorda de firma care furnizeaza energie electrica, in functie de localitate ea poate sa difere. Avizul se emite in 30 de zile.
Certificatul de racordare. Acesta se acorda de firma care furnizeaza energie electrica, in functie de localitate ea poate sa difere. Se emite in 30 de zile.
Cantitatea de curent electric produsa de panourile fotovoltaice difera in functie de mai multe aspecte. In primul rand este esential ca montajul sa se fi efectuat corect conform celor mentionate in capitolele anterioare, astfel incat sa fie indeplinite toate conditiile pentru ca panourile sa poata avea randament maxim. Apoi, conform statisticilor, un sistem de panouri fotovoltaice este mai eficient pe timp de iarna, decat vara. Chiar daca iarna zilele sunt mai scurte, razele soarelui au o intensitate mai mare. Conditiile meteorologie au impact asupra cantitatii de curent electric produse, cu cat este mai insorit cu atat mai bine. Un sistem de patru panouri fotovoltaice cu o putere de 250 W poate produce aproximativ 1200 kWh pe an. Asadar, in functie de consumul anual al locuintei tale poti sa calculezi de cate panouri ai nevoie pentru a produse suficient curent electric.
In concluzie, daca alegi sa fii independent din punct de vedere energetic vei ajunge sa econimisesti bani la factura de curent. Cu suficiente panouri solare poti chiar sa vinzi surplusul de curent electric. Nu uita ca montajul unui sistem de panouri fotovoltaice trebuie realizat intotdeauna de un personal calificat. Ai nevoie de o echipa de profesionisti care sa te ghideze astfel incat sa beneficiezi la maxim de energia solara.
Sursa foto: unsplash.com
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Caloriferul nu se incalzeste - Identificarea problemelor pentru aplicarea solutiilor adecvate
Panourile solare, solutia care poate produce apa calda menajera gratis
Revizia centralei termice - Masuri pentru siguranta si eficienta sistemului de incalzire
Centrala termica vs sistem centralizat de incalzire - roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii