Publicat la 31 Aug 2023 | 2140 afisari
In sezonul rece este esential sa incalzesti locuinta intr-un mod corespunzator, tinand cont de criteriile spatiului de locuit, nevoile tale si ale familiei, consumul si costurile aferente. Caminul personal este locul in care iti petreci foarte mult timp alaturi de cei dragi, de aceea este necesar sa beneficiezi de toate conditiile, cu atat mai mult cand temperaturile sunt scazute. Confortul termic contribuie inclusiv la starea de bine, liniste si armonie, pe langa o stare generala de confort si siguranta.
Poate ca deja esti in cautarea sistemului potrivit de incalzire si oscilezi intre montarea unei centrale termice electrice sau pe gaz. Insa, inainte de a lua o decizie, trebuie sa cunosti specificatiile si modurile de functionare ale celor doua tipuri de centrale termice. De aceea, ne-am propus sa iti prezentam in acest articol o comparatie intre centrala termica electrica vs. gaz pentru ca tu sa iei o decizie potrivita si informata. Vei putea sa descoperi cum functioneaza acestea, detalii despre consum, costuri, avantaje si dezavantaje si criterii importante de alegere de care este necesar sa tii cont.
Este necesar sa stabilim, in primul rand, cum functioneaza cele doua tipuri de centrale termice. Cunoscand modul de functionare, vei intelege mai bine ce tip se potriveste atat nevoilor tale de incalzire pe timp de toamna, iarna si inceput de primavara, cat si zonei, respectiv spatiului in care locuiesti.
Principiul de functionare este similar, caldura emisa fiind produsa de agentul termic specific pentru functionarea fiecarui sistem. In cazul de fata, al centralei termice electrice vs. gaz, agentul termic poate fi curentul electric sau gazul, ce se transporta prin intermediul conductelor spre calorifere sau alte aparate de caldura.
Se poate spune ca centrala termica electrica este un tip de centrala termica ecologica, datorita modului de functionare. Dupa cum iti poti da seama si din denumire, aceasta utilizeaza curent electric atat pentru a furniza necesarul de caldura in locuinta, cat si pentru a incalzi apa pentru uz personal. Nu numai modul de functionare o claseaza drept un sistem de incalzire ecologic, ci si faptul ca nu emite noxe, fiind si foarte silentioasa. Centrala termica electrica poate folosi, de asemenea, chiar si energie regenerabila.
Mai mult decat atat, centralele termice electrice sunt prevazute cu un rezervor de apa cu doua feluri de conducte. Mai exact, conducta de intrare are functia de a extrage o cantitate necesara de apa rece, ce urmeaza sa fie incalzita in rezervor. Rezistentele electrice contribuie la incalzirea apei pana ajunge la temperaturi crescute, special pentru a putea fi transferata prin intermediul conductei de iesire direct catre spatiul locuintei tale.
Centrala termica pe gaz este o alegere comuna atunci cand vine vorba de incalzirea spatiului de locuit si apei, deoarece gazul este o sursa de combustibil avantajoasa si sigura. Aceasta functioneaza astfel: in prezenta unei flacari sau chiar a oxigenului, va avea loc arderea gazului. Dupa ce arderea s-a produs, apa se va transforma in vapori de gaz, urmand sa fie degajat aportul de caldura de care ai nevoie pentru incalzirea casei sau apartamentului.
De asemenea, centralele termice pe gaz sunt disponibile in doua tipuri, clasice sau in condensatie. Modelele clasice sunt mai ieftine, au costuri de instalare si intretinere mai mici fata de cele in condensatie, insa randamentul este usor mai scazut. Componentele revolutionare ale centralelor termice in condensatie asigura recuperarea si recircularea caldurii, fapt ce se datoreaza procesului de condensare.
In schimb, daca nu ai acces la o retea de gaze naturale, centrala termica pe GPL, respectiv gaz petrolier lichefiat este o varianta excelenta, avand in vedere costurile de intretinere si consumul avantajos, spre deosebire de centralele termice electrice. Asa ca, atunci cand te gandesti la centrala electrica vs. GPL poti lua in calcul ca a doua varianta este mai accesibila ca pret si ca resurse folosite pentru incalzirea apei sau a locuintei, avand in vedere costurile mai ridicate ale curentului electric spre deosebire de GPL.
Pentru a-ti face o imagine mai clara asupra celor doua tipuri de centrale termice, vezi mai departe ce asemanari exista intre ele, informatii esentiale despre costuri si consum, care sunt avantajele, dezavantajele fiecarui echipament de incalzire si de ce criterii de alegere trebuie sa tii cont pentru a lua o decizie sigura si corect informata.
Centralele electrice vs. centralele pe gaz au, bineinteles, anumite asemanari intre ele. Printre cele mai intalnite sunt urmatoarele:
Atat centrala electrica, cat si centrala pe gaz dispun de capacitatea de a furniza in acelasi timp caldura si apa calda;
Daca alegi sa le setezi in acest mod, ambele sisteme de incalzire pot produce doar caldura sau apa calda;
Sunt disponibile intr-o varietate de modele cu dimensiuni adecvate pentru a fi instalate in interiorul unei case sau unui apartament;
In prezent, pentru ambele modele se folosesc tehnologii avansate pentru o buna functionare, consum optim si instalare usoara;
Cele doua tipuri de centrale termice iti ofera posibilitatea de a le conecta la un termostat pentru a pastra o ambianta placuta si temperatura optima de incalzire. Termostatul are capacitatea de a opri si porni caldura, conform temperaturii setate. De asemenea, poti sa setezi temperatura dorita de incalzire, chiar si de la distanta, in functie de modelul ales.
Acestea sunt asemanarile principale ale celor doua tipuri de centrale termice performante si adaptate nevoilor fiecarui utilizator si spatiu de locuit.
Consumul si costurile centralei electrice sau pe curent vs. gaz variaza in functie de modelul echipamentului ales, capacitatea acestuia si vechimea pe care o are. De asemenea, acestea sunt determinate si de alti factori, cum ar fi:
Eficienta energetica determina atat consumul, cat si costurile centralei termice sau pe gaz. Facand o comparatie, centralele electrice sunt clasificate cu clasa D, ceea ce inseamna costuri si tarife mai mari, iar centralele termice pe gaz sunt clasificate, in mare parte, cu clasa A, adica costuri reduse si consum mai mic de curent si agent termic.
Consumul centralei electrice versus gaz va fi conform numarului de consumatori al apei incalzite, temperatura setata, confortul termic preferat, pozitionarea imobilului, izolarea termica atat in interior, cat si in exterior;
Randamentul centralei joaca un rol important din punctul de vedere al consumului si costurilor, asemenea dotarilor de care dispune;
Daca inmultesti numarul de ore de functionare a centralei termice, indiferent de modelul sau, cu puterea de care dispune acest echipament de incalzire si cu pretul stabilit pentru fiecare Kilowatt vei putea sa descoperi consumul lunar, conform datelor de specialitate privind calculele de consum.
Iata cateva recomandari care te pot ajuta sa reduci consumul si costurile determinate de centrala electrica versus gaz:
Pentru o distribuire uniforma a caldurii, se recomanda sa instalezi termostatul de perete sau sa il amplasezi, in cazul in care este wireless, in cea mai racoroasa incapere din locuinta ta;
Daca inca nu ai facut acest lucru, poti incepe sa izolezi imobilul, iar caldura se va putea mentine mult mai bine in interior, eliminand, astfel, cheltuielile in plus;
Poti alege sa setezi temperaturi de douazeci, maxim douazeci si doua de grade Celsius, pentru a pastra un consum constant;
De asemenea, izolarea elementelor componente specifice echipamentelor de incalzire contribuie la eliminarea consumului in plus, automat si a costurilor pentru facturile de energie electrica sau de gaze.
Este important sa alegi un tip de contract de furnizare pentru energie electrica sau de gaze, care sa raspunda nevoilor tale de consum. Astfel, vei evita costurile nedorite ale incalzirii electrice vs. gaz, iar tu te vei putea bucura de beneficiile oferite de echipamentul de incalzire pe care l-ai ales.
Ca orice alt echipament pentru uz casnic, cele doua tipuri de centrale, centrala pe gaz vs. centrala electrica, au diverse avantaje, dar si dezavantaje. Afla cateva dintre acestea:
Atat centralele pe gaz, cat si centralele electrice au nevoie de un agent termic specific modului de functionare. Avantajul major al centralelor electrice se datoreaza consumului de curent electric, care este mai prietenos cu mediul inconjurator, deoarece nu emite noxe si este o resursa mai accesibila, spre deosebire de gazul folosit de centralele pe gaz pentru a furniza caldura in locuinta;
Spre deosebire de gaze, care elimina dioxid de carbon (CO2) in timpul procesului de incalzire oferit de centrala pe gaz, curentul electric nu produce astfel de reziduuri daunatoare pentru mediul inconjurator.
In timp ce procesul de instalare al centralei electrice se realizeaza mai simplu si rapid, centrala termica pe gaz va necesita instalarea detectoarelor de gaz, a unei tevi de evacuare a gazelor si verificarea periodica a sa;
In schimb, costurile ridicate ale consumului de curent electric sunt mult mai ridicate, spre deosebire de costurile generate de consumul de gaze, mai ales pentru suprafete mai mari, cum ar fi la case sau apartamente cu mai multe camere. Acesta este un dezavantaj al centralelor termice electrice.
Fie ca alegi centrala pe gaz vs. centrala electrica trebuie sa tii cont de anumite criterii, cum ar fi urmatoarele:
In primul rand, alegerea centralei termice trebuie sa fie conform suprafetei spatiului pe care il are locuinta ta. Nu uita ca o centrala termica electrica are capacitatea de a incalzi doar suprafete mici si medii, in timp ce o centrala termica pe gaz poate sa incalzeasca si suprafete mari, in functie de specificatiile pe care le are;
Zona in care te situezi este foarte importanta, deoarece in anumite zone fie nu exista acces la o retea de gaze naturale, fie la curent electric;
Izolatia termica a locuintei este esentiala, pentru ca in felul acesta vei putea sa alegi echipamentul de incalzire in concordanta;
Consumul, eficienta, costurile si puterea centralei termice pe gaz sau pe curent;
Accesibilitatea si spatiul de care dispui pentru montarea echipamentului;
In concluzie, centrala termica electrica vs. pe gaz prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje, precum orice alt echipament de uz casnic. Este important sa alegi centrala termica, fie ca este pe gaz, fie ca este pe curent electric, care raspunde nevoilor tale de utilizare, spatiului locuintei, zonei in care te situezi sau a capacitatii si randamentului pe care le preferi. Consumul si costurile se pot reduce, inclusiv daca beneficiezi de un echipament nou si eficient de incalzire electrica sau pe gaz, asa cum il poti gasi la roinstalatii.ro. Iti punem la dispozitie o gama de centrale termice performante si sigure pentru incalzirea locuintei tale in sezonul rece. Te poti bucura de confort termic sporit alaturi de cei dragi, chiar si atunci cand temperaturile de afara sunt foarte scazute, datorita caldurii produse de centralele termice, care asigura un mediu ambiant confortabil si relaxant. Tu ce tip de centrala ti-ai ales, electrica sau pe gaz?
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii