Cum aerisesti caloriferul

RoInstalatii.Ro | Blog | Cum aerisesti caloriferul
Cum aerisesti caloriferul - toti pasii necesari de la A la Z
Calorifere, radiatoare

Publicat la 13 Aug 2018 | 326 afisari


Aerisire calorifere, radiatoare, caldura, confort termic

Astazi vom discuta despre un subiect extrem de interesant, insa cu care poate ca nu te-ai intersectat niciodata pana acum, de aceea vrem sa fim sigur ca stii cu se mananca: aerisirea caloriferelor. Pentru zilele reci de iarna, pregateste-te cu o solutie rapida si pe care o poti implementa chiar tu, atunci cand caloriferele nu se incalzesc asa cum iti doresti. Este un proces extrem de simplu, pe care trebuie sa il faci in mod corect, prin pasii pe care ii vei gasi putin mai jos. Haide sa incepem.

De ce nu mai incalzeste un calorifer?

 

Motivele pentru care caloriferele tale raman reci sunt multiple, de la un termostat avariat pana la o avarie aparuta la centrala termica. Insa daca aceste variante sunt rapid taiate de pe lista, nu iti ramane decat sa aerisesti caloriferele, pentru ca exista bule de aer prinse pe traseul radiatoarelor. Acestea se ridica de obicei in partea de sus a caloriferelor, iar amanarea unei aerisiri a acestora inseamna costuri mai mai cu agentul termic, pentru ca degeaba vei tine caloriferele deschise, daca ele nu pot furniza caldura pe care tu ti-o doresti in casa.

 

Aerisirea caloriferului - avantajul robinetului cu rozeta

 

Aerisirea la un robinet vechi depindea foarte mult de utilizarea unei chei speciale de aerisire, ce functiona la fel cum functioneaza o cheie tip imbus. Pozitionati cheia pentru aerisire in locul special de pe calorifer si rasuceai. Insa efortul de aerisire, la noile generatii de calorifere nu se rezuma decat la rasucirea robinetului special pe calorifer.

Simplu si rapid, nu trebuie sa faci altceva decat sa montezi un robinet de aerisire (daca ai un calorifer cu racord ½”), iar cand faci aerisirea caloriferelor, sa rasucesti de rozeta acestuia pana cand aerul dinauntru iese.

 

Cum se aeriseste un calorifer?

 

Iata care sunt cei mai importanti 7 pasi de aerisire a unui calorifer:

  1. Trebuie sa incepi prin inchiderea centralei termice, cat si prin inchiderea robinetilor de la calorifer, atat cei de tur, cat si cei de retur.
  2. In cazul in care caloriferul tau nu dispune de robinet de aerisire cu rozeta, trebuie sa faci rost de o cheie pentru aerisirea caloriferului, de carpe si ligheane, pentru a nu compromite parchetul casei tale.
  3. Pentru ca aerisirea caloriferelor se face pe rand, incepe cu cel mai apropiat calorifer de centrala termica, continuand apoi in acelasi ritm, pana la cel mai indepartat calorifer.
  4. Deschide putin robinetul de retur, deoarece apa ce intra prin partea de jos a caloriferului impinge astfel aerul din sistem afara.
  5. Inchide robinetul de aerisire, precum si cele de tur / retur
  6. Acelasi lucru (in ordinea pasilor 3,4,5) il vei repeta pentru fiecare calorifer din casa, de la cel mai apropiat de centrala termica pana la cel mai indepartat.
  7. Ramai cu un ochi pe manometrul sau afisajul digital al centralei tale termice. Pentru ca atunci cand faci aerisirea caloriferelor, nivelul de apa din instalatie scade, iar centrala termica poate intra automt in stand-by, pentru a impiedica astfel aparitia unei avarii. Daca observi o scadere sub pragul de 0.8 bari, deschide imediat robinetul de umplere al centralei, pentru a se reface nivelul de apa din instalatie.

 

Cum aerisesc un calorifer fara aerisitor?

 

In apartamentele vechi putem intalni de foarte multe ori calorifere din fonta, extrem de grele si fara aerisitor, astfel incat aerisirea presupune (asa cum am mentionat si in randurile de mai sus) o mica pregatire.

Ai nevoie de o piulita olandeza si o carpa, pe care trebuie sa o infasori in jurul piulitei. Carpa este utila pentru a directiona apa intr-un singur sens, adica in jos, catre un lighean / galeata / castron de mari dimensiuni, cu rol colector.

Nu iti ramane decat sa rasucesti piulita si sa scoti robinetul de pe calorifer, pentru a permite bulelor de aer blocate pe traseu sa iasa, iar tu sa te poti bucura de acelasi randament termic ca inainte.

Dupa ce ai restabilit cursul firesc al lucrurilor, tot ce trebuie sa mai faci este sa actionezi robinetul de reincarcare, pe care il gasesti sub centrala termica.

Ok, cam atat despre aerisirea caloriferelor. Speram ca ti-au fost utile aceste informatii si ca acum stii ce ai de facut la iarna, in cazul in care caloriferele tale nu incalzesc asa cum trebuie sau “bolboresc”, scotand sunete pe care in mod normal nu ar trebui sa le auzi.


Scris de: Cristian Alexandru  |  office@roinstalatii.ro


Adauga comentariul tau