Publicat la 13 Aug 2018 | 837 afisari
Astazi vom discuta despre un subiect extrem de interesant, insa cu care poate ca nu te-ai intersectat niciodata pana acum, de aceea vrem sa fim sigur ca stii cu se mananca: aerisirea caloriferelor. Pentru zilele reci de iarna, pregateste-te cu o solutie rapida si pe care o poti implementa chiar tu, atunci cand caloriferele nu se incalzesc asa cum iti doresti. Este un proces extrem de simplu, pe care trebuie sa il faci in mod corect, prin pasii pe care ii vei gasi putin mai jos. Haide sa incepem.
Motivele pentru care caloriferele tale raman reci sunt multiple, de la un termostat avariat pana la o avarie aparuta la centrala termica. Insa daca aceste variante sunt rapid taiate de pe lista, nu iti ramane decat sa aerisesti caloriferele, pentru ca exista bule de aer prinse pe traseul radiatoarelor. Acestea se ridica de obicei in partea de sus a caloriferelor, iar amanarea unei aerisiri a acestora inseamna costuri mai mai cu agentul termic, pentru ca degeaba vei tine caloriferele deschise, daca ele nu pot furniza caldura pe care tu ti-o doresti in casa.
Aerisirea la un robinet vechi depindea foarte mult de utilizarea unei chei speciale de aerisire, ce functiona la fel cum functioneaza o cheie tip imbus. Pozitionati cheia pentru aerisire in locul special de pe calorifer si rasuceai. Insa efortul de aerisire, la noile generatii de calorifere nu se rezuma decat la rasucirea robinetului special pe calorifer.
Simplu si rapid, nu trebuie sa faci altceva decat sa montezi un robinet de aerisire (daca ai un calorifer cu racord ½”), iar cand faci aerisirea caloriferelor, sa rasucesti de rozeta acestuia pana cand aerul dinauntru iese.
Iata care sunt cei mai importanti 7 pasi de aerisire a unui calorifer:
In apartamentele vechi putem intalni de foarte multe ori calorifere din fonta, extrem de grele si fara aerisitor, astfel incat aerisirea presupune (asa cum am mentionat si in randurile de mai sus) o mica pregatire.
Ai nevoie de o piulita olandeza si o carpa, pe care trebuie sa o infasori in jurul piulitei. Carpa este utila pentru a directiona apa intr-un singur sens, adica in jos, catre un lighean / galeata / castron de mari dimensiuni, cu rol colector.
Nu iti ramane decat sa rasucesti piulita si sa scoti robinetul de pe calorifer, pentru a permite bulelor de aer blocate pe traseu sa iasa, iar tu sa te poti bucura de acelasi randament termic ca inainte.
Dupa ce ai restabilit cursul firesc al lucrurilor, tot ce trebuie sa mai faci este sa actionezi robinetul de reincarcare, pe care il gasesti sub centrala termica.
Ok, cam atat despre aerisirea caloriferelor. Speram ca ti-au fost utile aceste informatii si ca acum stii ce ai de facut la iarna, in cazul in care caloriferele tale nu incalzesc asa cum trebuie sau “bolboresc”, scotand sunete pe care in mod normal nu ar trebui sa le auzi.
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii